Plaćanje prema vlastitim mogućnostima

Nekad davno, kada novac nije postojao, živio je jedan poljoprivrednik, uzgajao je kukuruz, recimo da se zvao Ivan. Njegova susjeda zvala se Marija i imala je farmu kokoši. Ivan je volio jesti jaja i piletinu na razne načine, ali nije imao svoju perad pa nije imao ni jaja ni meso. Marija je volila peći kukuruznii kruh i htjela je svoje kokoši hraniti s kukuruzom, ali nije imala polje za uzgoj kukuruza. Tako su se Ivan i Marija dogovorili za razmjenu dobara, Ivan je Mariji davao kukuruz u zamjenu za jaja i meso.
Kada su Ivan i Marija razmjenjivali svoja dobra, mjerilo za razmjenu vjerojatno je bila potreba i procjena prema vlastitim mogućnostima.
Isto je bilo s uslugama. Marija je znala šivati odjeću, ali nije znala sama raditi popravke po farmi. Ivan je znao sve sam popravljati, ali nije znao šivati odjeću pa su se vrlo lako dogovorili i oko ove razmjene, bez razmišljanja o cijeni po satu za šivanje ili popravke.
Novac je omogućio raznolikost i brzu dostupnost svih vrsta roba i usluga, ali se danas gotovo ništa ne vrednuje prema realnoj potrebi i mogućnostima, nego prema tržišnoj cijeni sata ili kilograma.
Bioenergija po metodi Zdenka Domančiča nema tržišnu cijenu i licencirani terapeuti nemaju cjenik. Ne određuje se cijena prema bolesti niti prema vremenu koje je potrebno za neku terapiju.
Kako je nekim ljudima teško prihvatiti da nema fiksne cijenu, bilo je prijedloga da se terapija bioenergijom naplaćuje ovisno o vremenu koliko se radi terapija po pacijentu, da se odredi tržišna cijena satnice. Međutim, oni kojima je potrebna možda i nešto duža terapija od prosječnog trajanja terapije vrlo vjerojatno ne mogu ni raditi ništa, a kamoli zarađivati novce. Da li to znači da upravo oni koji nisu u stanju raditi i zaraditi novce moraju zdravlje platiti najviše? Usluga terapije bioenergijom po metodi Zdenka Domančiča nema tržišnu cijenu, a također zdravlje ne bi trebalo imati tržišnu cijenu.
Prema kodeksu Bioterapije po metodi Zdenka Domančiča svaki terapeut se obavezuje da neće postavljati cijenu.
Možete se zahvaliti terapeutu prema zadovoljstvu s terapijom i mogućnostima.